AGRICULTURA
Rolul agriculturii in dezvoltarea rurala reprezinta pilonul de baza al unei politici de dezvoltare menita sa puna in practica intregul potential al acestui spatiu.
La fel ca si in ceilalti ani Consiliul Local a adoptat o strategie conform cerintelor, in functie de resursele naturale oferite, de traditiile agricole, mergand cu toate acestea in pas cu dezvoltarea economica sociala, dar mai ales cu tehnica.
Sigur ca nimic nu este mai simplu, deoarece complexitatea si diversitatea aparatului nostru rural presupune pe de o parte o participare directa, activa, iar de pe alta parte o implicare a tuturor factorilor de decizie astfel incat sa se ajunga la implementarea unui mecanism din trecutul comunist.
Dezvoltarea durabila presupune cresterea bunastarii populatiei prin aplicarea metodelor si metodologiilor strict agricole, fara a afecta capacitatea celorlalti cetateni aflati intr-o anumita competitie cu agricultura.
Spatiul nostru rural a inteles foarte repede ca de cativa ani incoace comunitatea europeana are tot mai mult interes pentru aplicarea unei politici, fondata pe o solidaritate financiara menita sa asigure sumele necesare viitoarelor investitii. Consiliul Local nu a uitat niciodata ca economia noastra rurala se bazeaza in special pe exploatatiile agricole. De aceea a luat o serie de masuri privind aducerea la cunostinta a celor care se ocupa de agricultura, precum si de modalitatea de obtinere a fondurilor de finantare.
Cu toate acestea, informatiile obiective si relevante nu au putut sa invinga tendinta de valorificare imediata a potentialului numit teren agricol, prin vanzarea acestuia.Astfel au ramas ca puncte slabe:
- interesul foarte slab pentru calitatea lucrarilor agricole
- interesul foarte scazut pentru achizitionarea de utilaje agricole, indiferent daca acestea sunt noi sau la mana a doua
- lipsa interesului pentru gasirea metodelor de aplicare a tehnologiilor noi aplicabile pentru diferite culture
- interesul slab pentru aplicarea de soiuri de calitate
- lipsa interesului pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare
- lipsa interesului celor care se ocupa de agricultura de a urma unul sau mai multe cursuri de pregatire in vederea aplicarii tehnologiei moderne in urma dobandirii cunostintelor la aceste masuri (in continuare se practica “agricultura dupa ureche” cu samanta repetitiva, cu cresterea animalelor metis sau aplicarea de culturi si tehnologii neadecvate solului.
Nu putem sa omitem faptul ca agicultura a fost foarte slab sprijinita de catre stat, aceasta datorandu-se pe de o parte interesului mic sau defel pentru practicarea acestor indeletniciri, iar pe de alta parte gandirea ca aceste sume pot proveni din programe europene.
Nu trebuie sa uitam faptul ca aceste programe europene, de cele mai multe ori, presupun ca cei care le acceseaza sa vina in participatiune directa cu pana la 50% din valoarea investitiei. Administratia locala s-a confruntat cu probleme deosebite mai ales in demersurile pe care le-a facut pentru aplicarea Legii Fondului Funciar.
Aparitia Legii 247/2005 a creat mari nemultumiri in randul celor care au formulat cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Am reusit totusi sa solutionam toate cererile urmand sa punem in posesie pe toti cei in drept.
Iata cum se prezinta situatia terenurilor agricole din comuna Sincel, cu cele trei sate Sincel, Iclod, Panade.
- Intravilan - 236 ha
- Extravilan - 4858 ha
- Nr.gospodarii - 919
- Nr.locuinte - 927
Dorim sa putem sa ne mandrim cu un numar mare de animale, mici sau mari insa inexistenta conditiilor de crestere a acestora nu ne permite acest lucru, din contra ne obliga sa aplicam sanctiuni severe pentru incalcarea regimului pasunatului acestora atunci cand se aduc pagube culturilor.
Iata structura animalelor aflate in gospodariile crescatorilor de animale:
- bovine – 624 cap.
- ovine - 6630 cap.
- caprine – 133 cap.
- cabaline – 342 cap.
- magari - 3 cap.
- pasari - 50.000 cap.
- familii albine – 407
In comuna Sincel sunt inregistrate urmatoarele utilaje agicole:
- tractoare 45 CP - 22 buc.
- tractoare 65CP - 44 buc.
- tractoare straine- 4 buc
- combine pentru paioase - 9 buc.
- combine pentru porumb – 1 buc.
- pluguri pt.tractor - 58 buc.
- cultivatoare - 6 buc.
- grape mecanice - 42 buc.
- combinatoare - 2 buc.
- masini de imprastiat ingr. chimice - 1 buc.
- semanatori pentru paioase - 14 buc.
- semanatori pentru prasitoare – 10 buc.
- masini pentru erbicidat - 10 buc.
- cositori mecanice - 10 buc.
- prese pentru balotat - 3 buc.
- remorci pentru tractor – 39 buc.
- care si carute - 210 buc.
- instalatii pentru muls mechanic - 8 buc.
- autoveh.pentru transport marfuri – 3 buc.
- masini pentru recoltat cartofi - 2 buc.
- masini pentru plantat cartofi - 1 buc.
Tot ca o activitate a serviciului agricol din cadrul Primariei Sincel trebuie sa mentionam faptul ca in anul 2007 s-au eliberat un numar de 172 certificate de producator si un numar de 71 bilete de adeverire a proprietatii si sanatatii animalelor.
CONCLUZII
Avand in vedere cele aratate in inceperea descrierii acestui capitol, putem sa observam faptul ca agricultura comunei noastre nu este una performanta si nici macar una de tranzitie.
Indeletnicirea crescatorilor de animale a ramas ca o lipsa a altor preocupari, in putine cazuri aceasta fiind o pasiune. Valorificarea acestor produse este destul de greoaie tinand cont de faptul ca principala desfacere a acestora este piata libera.
Cum aderarea la U.E. inseamna reguli stricte privind valorificarea acestora, cu siguranta si cetatenii nostri se vor conforma, iar ca efect negativ si imediat va fi scaderea semnificativa a numarului de animale. Indeletnicirea legata de cultivarea pamantului va deveni incet, incet un act secundar si rar si se va rasfrange indeosebi asupra celor care vor lucra pamantul pe suprafete mici de teren pentru asigurarea existentei de zi cu zi sau va fi practicata doar de cei care vor reusi sa injghebeze ferme pe suprafete apreciabile.
Nu pot sa nu prognozez faptul ca vanzarea terenurilor agricole (pentru alte scopuri decat cele agricole) va lua un avant in urmatorii ani, paralel cu o crestere de pana la 50% a preturilor ce se practica la ora actuala. Ing. ILIE FRATILA, primarul comunei Sincel