Traditii vii de Sanziene, Monitorul de Alba, 22 iunie 2007

Traditii vii de Sinziene

Autor: Mihaela MORARU Data publicarii: 22/06/2007
In localitatea Sincel, la doar doi kilometri de Blaj cum mergi spre Tirnaveni, traditiile din noaptea de Sinziene sint inca vii. De cind se stiu, oamenii de aici merg la cules de sinziene, fac cununi si le arunca pe casa, pentru a sti cum le merge in urmatorul an.

Maria, la cei 30 de ani ai sai, si-a facut un rost in Alba Iulia. Spune insa ca nu poate sa nu mearga la Sincel in noaptea de Sinziene, pentru ca tine foarte mult la traditiile pe care le stie de cind s-a nascut.

Fiecare cu cununa lui

“In 23 iunie, in seara dinainte de Sinziene, se merge pe cimp, se culeg sinziene si se fac cununi, pentru fiecare membru al familiei”, a povestit Maria. Familia sa face cel putin 20 de cununi, iar unele sint “colective”, pentru ca neamul s-a marit prin casatorii si nasterea de copii.
Tatal sau are sapte frati si chiar daca acestia nu pot veni la Sincel pentru ca sint plecati departe, se ocupa sa faca pentru fiecare cite o cununa. Capul familiei se ocupa de realizarea cununilor, mai mari sau mai mici, pentru fiecare membru al familiei.

Interesant este ca se fac cununi si pentru casa, dar si pentru animale: una pentru gaini, una pentru porci etc. Pentru animale, rolul este unul de protectie, “sa nu se imbolnaveasca”.

Dupa ce cununile sint gata, acestea sint aruncate pe acoperis. “Intodeauna avem emotii sa nu pice o cununa jos, pentru ca este semn rau. Semnul rau poate sa insemne chiar si moarte, desi de multe ori nu s-a confirmat.
Dar in orice caz nu iti merge bine in anul urmator daca ti-a cazut cununa. Anul este calculat pina la urmatoarea sarbatoare de Sinziene”, a mai spus Maria.
Cel care arunca pe acoperis cununile este capul familiei, strigind la fiecare pentru cine este destinata. Pentru “familia extinsa” se arunca o singura cununa si se striga “pentru X si familia sa”, pentru ca cei casatoriti au deja si copii, iar numarul cununilor ar deveni deja prea mare.

O cununa speciala este impletita in forma de cruce, la care se pune o floare. Familia Mariei pune un trandafir, dar poate fi orice alta floare. Aceasta cununa se agata la poarta.
Unii dintre sateni fac si cununi mai mici, pe care le pun in casa. “Eu am si acasa si la birou. Am si de la Rusalii griu si frunze de stejar sfintite. Nu pot sa spun ca inseamna ceva anume, dar asa m-am obisnuit si imi place”, a marturisit Maria.
Reunirea familiei

“Imi place sa asist la tot ce se intimpla in noaptea de Sinziene. E important sa fiu cu parintii mei. Am lipsit doar cind am fost la facultate sau cind am fost plecata departe, dar tot timpul am intrebat ce s-a intimplat cu cununa mea”, a povestit Maria.
Pentru ea, este mai mult o ocazie de reunire a familiei, de a fi cu cei dragi. Ea a marturisit ca atunci cind era mica, era convinsa ca asa se face peste tot. Abia apoi avea sa afle ca Sincel este una din putinele localitati in care se mai pastreaza aceste traditii legate de Sinziene.
De aceea crede ca este important ca acestea sa fie pastrate. Inclusiv tehnica de realizare a cununilor trebuie transmisa urmasilor, pentru ca - ne asigura Maria - “nu sint usor de facut”.