ICLOD
Satul Iclod, ce se confunda intrutotul cu parohia Iclod, care este de fapt corespondentul religios al localitatii, se afla situate de-o parte si de alata a unei vai, pe malul drept al Tarnavei Mici, la o distanta de cca 4 km de orasul Blaj. Parohia se invecineaza cu alte trei sate, organizate si acestea din punct de vedere religios in trei parohii: Sincel si Panade ca parohii ortodoxe si Petrisat, ca parohie romano-catolica.
Originea satului este destul de veche. Date despre sat, constituit ca parohie, avem de pe la anul 1700 incoace. Pentru a se deosebi de un alt sat Iclod, aflat undeva in apropiere de Cluj, Iclodul nostru s-a numit Iclodul cel mic si mai apoi, Iclodul de pe Tarnava.
Cine si cand a pus temelia acestui sat nu se cunoaste. Stim doar ca la inceputul secolului al XVIII-lea satul era format din cca 50 – 60 familii de locuitori avand ca ocupatie de baza agricultura. Erau familii de tarani iobagi, ca de altfel majoritatea romanilor din Transilvania acelor vremuri.
Numele celor mai vechi familii, ca: Barna, Domsa, Latiu, Docolin, Schiau, stau la baza formarii satului, respectiv pariohiei noastre. De fapt, acestea sunt si astazi numele preponderente in sat.
In perioada de inceput a sec. al XX-lea, in parohie s-au instalat si cateva familii de etnici rromi, veniti din imprejurimile orasului Tarnaveni (Cetatea de Balta), familii care s-au inmultit aici ulterior, si care si-au facut un renume de fabricanti de site (ciure), o ocupatie pe care au avut-o o buna perioada de timp, de unde si-au luat numele de familie „Ciurar”, prezent si astazi la majoritatea dintre ei.
Ocupatia principala a localnicilor a fost agricultura, ocupatie de baza ce a ramas pana astazi. Totusi, in perioada comunista, majoritatea barbatilor s-au angajat ca muncitori la Caile Ferate Romane (C.F.R.) de unde s-au si pensionat majoritatea. O mica parte dintre localnici au muncit si in industria de prelucrare a lemnului in orasul Blaj, dar agricultura a ramas pana astazi o ocupatie de familie a iclozenilor.
Actualmente, conform datelor ultimului recensamant al populatiei din Romania, in Iclod locuiesc aproximativ 400 de persoane, care si-au declarat religia ortodoxa . Dintre aceste persoane, 160 sunt de etnie rroma, 240 fiind romani bastinasi.
PAROH,
Preot Stoica Liviu